Ślepowron czyli ptak, jezioro i stowarzyszenie

logostowZarówno akwen jak i powstałe w Podolszu Stowarzyszenie Wędkarskie swoje nazwy wzięły od Ślepowrona, który gniazduje na wysepkach znajdujących się na jeziorze. To cenny i unikatowy w skali kraju gatunek ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych. W Polsce jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Z tego też powodu nasze Stowarzyszenie utrzymuje kontakt i ściśle współpracuje z grupą ornitologów opiekujących się "naszymi" ptakami. Jak się okazuje jest to całkiem liczna kolonia zważywszy na małe rozmiary wysepek na których gniazduje. Z informacji przekazanych przez ornitologów wynika, że w ostatnich latach średnia liczba zakładanych na naszym jeziorze ślepowronowych gniazd wynosiła od 115 do 130. W ubiegłym roku było ich 120. Z obserwacji i opisu gatunku wynikają dla nas, wędkarzy pewne pożądane zachowania o które prosimy, tak aby ślepowrony czuły się u nas bezpiecznie. Ptaki te prowadzą nocny tryb życia dlatego ta pora powinna być szczególnie chroniona. Co to znaczy?

Zalecenia idą w tym kierunku, aby zwłaszcza w godzinach wieczorno-nocnych jak najmniej używać światła. W żadnym wypadku nie wolno penetrować wysp światłami latarek czy reflektorów. Nie palimy ognisk. Nie latamy nad wysepkami dronami. Jeżeli zgodnie z regulaminem wypływamy pontonem absolutnie nie zbliżamy się do wysepek. Poniżej prezentujemy opis ślepowrona, jego zwyczajów i zachowań.

W Polsce to ptak bardzo nielicznie i lokalnie lęgowy. Gniazduje głównie w dolinie górnej Wisły (z tego powodu jest symbolem Ziemi Oświęcimskiej). W innych rejonach kraju sporadycznie, np. w dolinie Nidy, dolinie Narwi, w Parku Narodowym „Ujście Warty” czy nad zbiornikiem Jeziorsko. Na przelotach obserwowany na terenie całego kraju, choć dużo częściej na południu. Polska populacja odlatuje do Afryki równikowej we wrześniu i październiku, a wraca pod koniec marca i w kwietniu.

Ślepowron jest znacznie mniejszy od czapli siwej, nieco większy od wrony. Posiada krępą sylwetkę. Głowa, szyja i spód białe, na głowie czarna czapeczka. Czarny również grzbiet, a skrzydła, pokrywa nadogonowa i ogon szare. W okresie godowym z głowy wyrastają dwa długie białe pióra ozdobne. Pełną gracji sylwetkę uzupełnia czerwona tęczówka. Samica i samiec wyglądają podobnie, ich upierzenie spoczynkowe różni się brakiem piór ozdobnych.

Średnie wymiary Ślepowronów:
długość ciała ok. 60–65 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 105–110 cm
masa ciała ok. 500–800 g

Ślepowron prowadzi nocny tryb życia – poluje głównie rano i wieczorem. W ciągu dnia odpoczywa na drzewach i krzewach, o zmierzchu wylatuje na żerowiska oddalone o parę kilometrów od gniazda, na płytkich stawach i rzekach. W locie widać jego zaokrąglone, szerokie skrzydła oraz skurczoną szyję. Lata cicho, podobnie jak sowa. Zarówno w powietrzu, jak i w spoczynku często wydaje dźwięk „kuak”. Jego pożywienie stanowią zwierzęta wodne – głównie ryby, płazy i różne owady. Skład diety uzupełniają skorupiaki, małe ssaki i gady (takie jak jaszczurki czy zaskrońce), ślimaki, pająki, pijawki czy młode ptaki.

Na lęgowiska Ślepowrony wracają falami w marcu i kwietniu, a ich gniazdowanie trwa od kwietnia do lipca. Przeloty odbywają się nocą, wyjątkowo obserwowano je w ciągu dnia. Toki zaczynają się po tygodniu wypoczynku. Ptaki te stroszą wtedy pióra, klaskają dziobami i jako podarki (tylko symboliczne) składają gałązki. Po skojarzeniu się w pary samica zaczyna budowę gniazda o średnicy 30–40 cm, na krzewie, w zaroślach lub na drzewie z gałązek przynoszonych przez samca. Ślepowrony tworzą kolonie, nawet z innymi ptakami, nad stawami, rzekami o wolnym prądzie, na bagnach. W ciągu roku Ślepowrony wyprowadzają jeden, rzadziej dwa lęgi, składając w różnych porach roku 3 do 6 zielonkawych jaj, które wysiadywane są przez okres 21 do 23 dni przez obydwoje rodziców, którzy regularnie zmieniają się co 2–3 godziny. Pisklęta opuszczają gniazdo po 3–4 tygodniach, kiedy zaczynają już wspinać się po pobliskich gałęziach. Na początku nie potrafią zachować stałej temperatury ciała, więc rodzice ogrzewają je przez 10–12 dni. Mają długi, jasnobrązowy puch, gdy podrosną pióra są tej samej barwy, ale z jasnymi plamami. Samodzielne stają się po 7 tygodniach. Dojrzałość osiągają po 2–3 latach.

źródło: wikipedia.org