Zarybienie 2023 - druga tura czyli pracująca sobota

logostowZa nami kolejna odsłona procesu zarybienia jeziora Ślepowron w sezonie 2023. Odbyły się kolejne dwie sesje zarybieniowe, w których wpuściliśmy do jeziora drobnicę oraz karpia. Zarząd Stowarzyszenia przypomina, że zgodnie z Regulaminem Łowiska § 6 punkt 3 na łowisku obowiązuje zakaz zabierania złowionych ryb. Łowimy nadal ale na zasadzie NO KILL czyli złów i wypuść.

W pierwszej sesji drugiej tury do wody powędrowała drobnica. Po organizowanych zawodach, własnych obserwacjach ale także po zasłyszanych opiniach wędkujących doszliśmy do wniosku, że jezioro należy zasilić także tzw drobnicą. A zatem do wody wpuściliśmy płoć, wzdręgę, okonia, linka, leszczyka, jazia przy czym 80% całości stanowiła płoć. Łączna waga wpuszczonej ryby wyniosła 680 kg. Jak widać na filmie ryby zostały dowiezione w bardzo dobrej kondycji i mamy nadzieję, że już niedługo zauważalnie urozmaici rybostan łowiska.

W drugiej sesji do jeziora wpuściliśmy króla łowiska czyli karpia. Tym razem było to 2150 kg.