Zarybienie 2023 - pierwsza tura

logostowPo raz pierwszy pod nowym szyldem Stowarzyszenia Wędkarskiego Ślepowron w Podolszu rozpoczęliśmy proces zarybienia jeziora Ślepowron w sezonie 2023. Za nami dwie sesje, w których wpuściliśmy do jeziora amura, lina i karpia. Jednocześnie Zarząd Stowarzyszenia informuje, że od poniedziałku 30 października zgodnie z Regulaminem Łowiska § 6 punkt 3 łowimy tylko zgodnie z zasadą NO KILL (złów i wpuść).

Regulaminowy zapis o zakazie zabierania ryb po zarybieniu łowiska jest chyba zrozumiały dla każdego wędkarza ale przypominamy, że nowo wpuszczona ryba jest mniej ostrożna i musi dostać czas na aklimatyzację w nowym środowisku.

Przy zarybianiu jeziora Ślepowron od lat współpracujemy ze sprawdzonymi hodowcami oferującymi dorodne i zdrowe ryby dysponującymi także odpowiednim sprzętem do ich transportu. Wpuszczane podczas zarybiania ryby ale również samo jezioro Ślepowron objęte są opieką weterynaryjną.

W pierwszej turze do wody powędrował amur w ilości 630 kg oraz lin 53 kg.

W drugiej sesji jezioro Ślepowron zostało zarybione karpiem w ilości 2 tony.