Łowisko Ślepowron w Podolszu

logostowJezioro Ślepowron to stary, pożwirowy, pięknie położony akwen w zatorskiej Dolinie Karpia, zlokalizowany w pobliżu malowniczych wideł rzek Wisły i Skawy. Jest to obszar wodny z dwoma wyspami, stanowiącymi ostoję skrzydlatego drapieżnika od którego nazwę przyjęło łowisko. Przyroda o bogatej florze i faunie. Rozliczna populacja wszystkich rodzimych gatunków ryb z przewagą karpiowatych. Powstały na początku lat 60 tych, 36 hektarowy akwen nigdy nie dotknięty klęską powodziową skrywa w swoich głębszych wodach ostrożne, dorodne i zagadkowe okazy ryb. Brzegi porośnięte są urozmaiconym drzewostanem: dęba, sosny, świerka a przede wszystkim licznie występującej brzozy dającej ukojenie podczas upałów. Jezioro o zróżnicowanej konfiguracji dna i głęboczkami sięgającymi 8 metrów z średnią 4 metry. Dobra przejrzystość wody porośniętej  moczarką kanadyjską i pałką wąskolistną. Strefa przydenna obfituje w naturalny pokarm pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jak m.in: małża, rak i ochotka. Jezioro w swojej toni kryje liczne podwodne górki oraz zatopione przed laty drzewa. To urokliwe łowisko z pewnością należy do wymagających ale to właśnie czyni je wyjątkowym zwłaszcza dla wędkarzy ceniących dłuższe zasiadki.

Łowisko widziane z lotu Ślepowrona

Dane lokalizacyjne łowiska: logostow